Свети апостоли Петар и Павле – Петровдан

Српска православна црква и верници 12. Јула обележавају празник посвећен Светим апостолима Петру и Павлу – Петровдан.apostoli-petar-pavle-petrovdan_660x330

Овај празник помен је на страдање Светих апостола Петра и Павла, које се десило у Риму 67. године нове ере, према неким изворима 69. године нове ере.

Свети Апостол Петар био је један од дванаесторице апостола и помиње се као један од најоданијих Христових следбеника. Речи „Ти си Христос, Син Бога Живога“, записане у Јеванђељима, израз су његове тврде вере у хришћанско спасење, па се до данас понављају у хришћанским молитвама.

Предање каже да је Свети апостол Петар Први од ученика који је изразио непоколебљиву веру у Христа и његову мисију.Његово право име било је Симон, Петар (на Грчком значи „камен“ или на хебрејском Кифа) му је дао Христос због његове тврде вере.“Ти си, Петре, стена на којој ћу саградити цркву своју и врата Паклена неће јој ништа моћи“, каже Јеванђеље по Матеју.Свети Апостол Петар сматра се писцем две Посланице у цркви познате као – Саборне Петрове Посланице које су придружене Новом завету.После Христовог Вазнесења и силаска Светог Духа на Апостоле, проповедао је веру по Палестини, Сирији, Антиохији, Малој Азији и Риму, где је два пута боравио.

Као Епископ провео је седам година у Антиохији и тада је за следбенике Христовог учења настао појам хришћани.У „Прологу“ епископа Николаја Велимировића апостол Петар је представљен као „Неустрашиви сам Силни Проповедник јеванђеља“, чије се име помиње после силаска Светог Духа на Апостоле и после беседе коју је одржао у Јерусалиму, када је „придобио и преобратио у хришћанство 3.000 душа“ .За време владавине императора Нерона у прогону хришћана Ухваћен је и бачен у тамницу.

У цркви светих апостола Петра и Павла у Риму чувају се вериге Светог Петра као знамење снаге светитеља у које га је оковао цар Ирод, прогонитељ хришћана. Предање каже да су вериге исто спале са руку и ногу светитеља на појаву анђела Божјег.

Свети Апостол Павле родом је из Тарса сам прво је био фарисеј Савле и Велики прогонитељ хришћана.Био је веома образован и имао је статус грађанина Рима. Павле није спадао у групу прве дванаесторице апостола, већ у тзв. Седамдесет других Апостола.Предање каже да је око десет година био млађи од Христа са којим се никада није срео, али да је у њега поверовао и постао један од највећих проповедника и Теолога Прве хришћанске цркве.

„Господ му се јавио … И чудесно га преобратио у веру Хришћанску“, записао је у „Прологу“ Епископ Велимировић.Када је кренуо у Дамаск, на путу је севнула муња и зачуо се глас с неба: „Савле, Савле, зашто ме прогониш“, након чега је ослепео.Савле је три дана био слеп, или му се вид вратио после Крштења.Како каже предање, проповедао је Јеванђеље од Арабије до Шпаније.Узевши име Павле, од речи „Паулус“ што значи мали, проповедао је хришћанство на већем подручју Медитерана.Дванаест посланица Светог Павла чини део Новог Завета.

Цар Нерон, велики прогонитељ хришћана, погубио је оба светитеља у Риму. Павле је Ухапшен у Риму и бачен у тамницу. Погубљен је заједно са Петром. Павлу је одрубљена глава, Петар је распет на крст наопачке.sv-petar-i-pavle

На иконама ова два свеца представљају се заједно – Петар држи кључеве у руци, Павле мач.

Петровдан је један од највећих хришћанских празника 15. Код Срба Петровдан је слава пекара и рибара.

Према предању, Свети Апостоли Петар и Павле Заслужни су за крштење првих верника и њихово превођење у Хришћанство.

 

Слике са свете литургије у Цркви Пресвете Богородице на којој је служио Протојереј Споменко Грујић можете погледати овде.