Промоција књиге Николе Костура „Повратак из мртвих“

У парохијском дому храма Рођења Пресвете Богородице у Батајници 10. маја 2015.DSC_0488 године, са благословом Његовог Преосвештенства епископа сремског Господина Василија, одржана је промоција другог издања књиге Николе Костура „Повратак из мртвих“, једног важног аутобиографског списа који је своје прво издање имао у Чикагу пре педесет година, будући да је објављен 1965. године. 

Никола Костур, рођен у селу Цивљани у Цетини (Далмација), преживео је тортуру и бацање Тучић Јаму у Лици код Грачаца 1941. године. Своја сећања на ратне дане уобличио је боравећи у емиграцији у Северној Америци. Књига је сведочанство преживеле жртве једне екстремно клеронационалистичке и крајње фашистичке идеологије какву је баштинио и спроводио усташки покрет, а чија се јарост и нетрпељивост нарочито манифестовала према Србима и Српској Православној Цркви 1941-1945. године.

Промоцију је пратила изложба докумената, фотографија и плаката „Велики злочин у Независној држави Хрватској“ чији су аутори Радован Пилиповић, Вељко Ђурић Мишина, Ненад Антонијевић и Милош Матијевић, научни радници из Архива Српске Православне Цркве и Музеја жртава геноцида. Овај културни догађај окупио је велики број парохијана храма Рођења Пресвете Богородице, житеља Батајнице, свих заинтересованих за новију историју Срба, али и већи број оних који су пореклом из завичаја Николе Костура, који се упокојио 1993. године у Лондону.

На књижевној вечери посвећеној српском мученику и родољубу говорили су Вељко Ђурић Мишина, директор Музеја жртава геноцида, Радован Пилиповић, директор Архива Српске Православне Цркве и синовац аутора овог важног сведочанства господин Никола Костур.

О. Унчанин

Oстале слике можете погледати овде.