Пета недеља по духовима

„Kад дође у земљу гергесинску, сретоше га два бесомучника, излазећи из гробова, тако опака да не могаше нико проћи путем оним. И гле, повикаше говорећи: Шта хоћеш од нас, Исусе, Сине Божји? Зар си дошао амо пре времена да нас мучиш?okoviikona19

А далеко од њих пасло је велико крдо свиња. И демони га мољаху говорећи: Ако нас изгониш, дозволи нам да идемо у крдо свиња. И рече им: Идите. И они изишавши отидоше у крдо свиња. И гле, навали све крдо свиња са брега у море, и утопише се у води. А свињари побегоше; и дошавши у град казаше све, и за бесомучнике.И гле, сав град изађе у сусрет Исусу; и видевши га, молише да оде из њиховог краја. “ (Мт.8,28-34);

У данашњем Јеванђељу сте чули шта се десило у земљи Гергесинској када је Господ Христос ступио на њено тлo. Два бесомучника, два човека у којима су били ђаволи, сретоше га и повикаше: „Шта си дошао овамо пре времена да нас мучиш? „Ђаво је толико овладао овом двојицом да они нису били у стању да природно и нормално мисле, осећају и делају. Нико не смејаше проћи тим путем где су они били. Живели су по гробовима, страшни, ужасни за све које сретну, пуни демонске силе.

Тела људска, а из њих говори ђаво – не један, него многи. Како се то десило да тело људско буде сместиште ђавола? Ту је велика тајна посреди – тајна греха!

Грех је ђаволска сила којом у човека улази демон. Човек, ако се не бори против греха него му се препушта, постепено постаје ђаво-човек. Ево нам примера у гергесинским бесомучницима из данашњег Јеванђеља који не владају собом. Кад је грех потпуно овладао њима, ђаво и његове силе су се уселиле у њих. Човек само по телу, а изнутра сав припада нечистим силама. Морамо да знамо: човек или себе ођавољује или себе обожује. Другим речима, или испуњујемо себе греховним силама или се испуњујемо божанским силама. Трећег нема!

У данашњем свету не само људи, него и народи луде. Све је подивљало од гордости, све тражи, жели, устаје: дајте ово, дајте оно! Нико није задовољан, а ђаво ликује и смеје се. То он и хоће: створио је страшну комедију од овог света Божјег, и смеје се људима. А Бог је створио људе за Царство Небеско, створио је човека за живот вечни, да бесмртно живи вечном истином Божјом, вечном правдом Божјом, вечним животом Божјим. То је смисао и циљ свакога човека.

Зато је Он и дошао у овај свет, зато је дао Јеванђеље своје, зато је основао Цркву своју и у њој нам дао све што је потребно да се ослободимо од свакога греха, од сваке смрти, од свакога ђавола.