Чувари Христовог гроба посетили Хиландар

DSC_0038Сабрани око иконе Пресвете Богородице у Њеном храму у Батајници и око моштију Светог кнеза Лазара у навечерје празника Светог пророка Јелисеја 26. јуна 2013. године на заједничкој молитви за пут у Свету Гору Атонску, тачније у манастир Хиландар, протојереј Споменко Грујић, парох батајнички и протојереј Спасоје Милошевић, парох оповски, окупили су Чуваре Христовог гроба из Батајнице, помолили се Господу, Пресветој Богородици и Светом кнезу Лазару чије смо мошти целивали и нас 67 кренули смо на пут ка Светој Гори Атонској, светом Хиландару.

Српска царска лавра манастир Хиландар налази се на полуострву Атос, то је један од три велика полуострва која се налазе на Халкидикију у Грчкој. На Светој Гори постоји 20 манастира, скитова и монашких испосница, које су врло добро организоване. Административно седиште Свете Горе је у месту Кареја, ту се налази Свештена општина у којој се налазе представници свих 20 светогорских манастира.

На трећем прсту Халкидикија налази се земља монаха и срце светог православља Света Гора. Путујући бродом ка Светој Гори приметили смо брдо Атос које се уздиже на 2.033 м надморске висине.

Женама није дозвољен приступ на Атос јод од 442. год. када је кћерка Теодосија Великога посетила манастир Ватопед, али се том приликом из иконе Пресвете Богородице чуо глас који јој је саопштио да одмах напусти манастир и одступи. Жене могу посетити манастирска имања ван манастира попут Какова, недалеко од Јерисоса, или крстарећи бродом са удаљености око 500 метара могу видети неке од манастира које се налазе уз обалу мора.

DSC_0028У раним јутарњим сатима наша група је стигла у метох манастира Хиландара у Какову, а након краћег задржавања наставили пут ка Уранополису, сређивању документације за Свету Гору (виза) и у 9:45 укрцали се на брод који вози до свих лука светогорских манастира. Чланови удружења Чувара Христовог гроба, осим појединих, никада нису имали прилику посетити овако велику и значају светињу као што је Хиландар и да се поклоне светињама које се тамо налазе. Самим тим код њих се могла осетити посебна жеља да њихове очи угледају свети манастир. Јовањица је прва лука у коју трајект „Свети Пантелејмон“ пристаје, после Уранополиса пловидба траје око 50 минута. Превоз од луке Јовањица од Хиландара траје око 45 минута, по земљаном вијугавом путу, кроз бујно зеленило Свете Горе. Пред сами долазак у манастир отвара нам се чаробни поглед на Хиландар и долину ка источној обали Свете Горе. Тада се могао код свих видети радостан осмех и задовољство јер циљ који смо себи задали поласком из батајничког Богородичног храма је пред нама.

DSC_0110Када смо стигли у Хиландар и пошли силазити степеницама поред зидина манастира, у манастирској гостопримници дочекао нас је врло љубазни и речити отац Мојсије, а уз њега била су присутна 3 момка која му помажу где је помоћ потребна, послужили су нас кафом, ратлуком и водом. Отац Мојсије испричао нам је потребне информације које су битне за свакога ко долази у свети манастир, дао је неколико предлога шта би сте могли да видите у манастиру и око њега, укључујући и шетњу до морске обале и манастира Светога Василија.

У Хиландару примљени смо топло, осећали смо се као свој на своме, добили смо пажње тачно онолико колико нам је било потребно. Већа пажња и не постоји од миленијумске свакодневне молитве за добро свих у нашем српском роду, од ноћних бденија и јутарње службе, анђелских умилних гласова у храму Ваведења Пресвете Богородице коме је посвећен манастирски храм.

Поред наше групе Чувара Христова гроба од 68 поклоника било је тога дана још око 100 поклоника из других поклоничких организација.

DSC_0160Присуствовали смо свим богослужењима: у 17 сати по грчком времену почело је повечерје, а затим трпеза љубави (вечера). Празнична вечерња служба Светом кнезу Лазару и свим косовским мученицима почела је у 21 сат, началствовао је Епископ западноамерички Господин Максим уз саслужење свих јеромонаха хиландарског манастира и нас присутних свештеника, у наставку јутарњег богослужења и свих царских часова служба је трајала до 3:30, затим смо одморили очи своје и почелу Свету Литургију у 7 сати на којој је опет началствовао Епископ западноамерички Господин Максим, а саслуживали смо му нас 10 свештенослужитеља. Чувари Христова гроба својом активношћу, пажњом и учешћем на богослужењу задивили су све присутне.

Обучени у традиционалну ношњу народа Цетинске крајине њих 40 на челу са својим харамбашом Драганом Павловићем исповедили су се у манастиру Хиландару, као и сви присутни, а затим приступили светом причешћу. За ову прилику сви Чувари Христовог гроба припремили су се блажим обликом поста имајући у виду да је недеља по Духовима разрешена од поста.

У наставку Свете Литургије трпеза љубави. У манастирској трпезарији отац Методије одржао је пригодну беседу, поздравио Епископа Максима, присутно свештенство харамбашу Драгана и чуваре Христова гроба изразивши задовољство њиховим присуству и пожелевши да долазак у Хиландар постане њихова традиције уколико за то постоје услови.

За време ручка отац Хризостом је врло лепо и разговетно читао житије празника које су се односиле на Св. кнеза Лазара и косовске мученике.

Поклонили смо се и целивали гроб Светога Симеона који је 1206. године пренет из ман. Хиландара у Србију у манастир Студеницу, где се и данас налази. То је учинио Свети Сава, да би их однео на безбедније место пред нападом крсташких чета на светогорско братство, али да би над њима измирио своју браћу Стефана и Вукана. Из гроба Светога Симеона који миром мирише изникла је винова лоза позната по томе да помаже бездетнима (онима који немају деце), како нам рече један од отаца манастира свакодневно из целога света стижу молбе и захтеви да им се пошаље плод са лозе Светога Симеона како би им Господ подарио пород.

У суботу 29. јуна у 7 сати бродом „Света Ана“ превезли смо се до луке Дафни, а затим аутобусом до Кареје где смо посетили испосницу Светога Саве и целивали чудотворну икону Богородицу Млекопитатељницу. У наставку боравка у Кареји посетили смо манастир Кутлумуш – бивши румунски манастир, скит Светога Андрије и богословију, а затим смо имали прилику да нас прими прот Свете Горе отац Сава и сваког од нас поклоника дарује иконом Богородичном.

DSC_0361У недељу 30. јуна поклонили смо се метоху манастира Хиландара у Какову и присуствовали светој Литургију, а затим посетили Српско војничко гробље у Солуну. Одржали смо помен пострадалим Србима од Косова до данашњег дана. Чувари Христова гроба обучени у народну ношњу Цетинског краја задивили су све Грке пролазнике, запалили свеће и фотографисали се испред спомен костурнице у Солуну.

У наставку Богом даног дана посетили смо Цркву Светог Димитрија Солунског и целивали његове свете мошти.

Осећам се задовољним и срећним што нас све скупа Господ удостоји да посетимо и да се поклонимо овако великој светињи. Не знам да ли ће наше душе осетити ускоро овакву радост и духовно испуњење. Благодарни смо Господу и Пресветој Богородици, нашој помоћници и заштитници, за све што напред доживесмо и своју веру утврдисмо.

Протојереј Споменко Грујић

Фото-галерију можете погледати овде.