Златна медаља за Орлиће на Међународном такмичењу хорова

Златна медаља за Орлиће на Међународном такмичењу хорова

На овогодишњем 18. Међународном хорском фестивалу „Мајске музичке свечаности“ у Бијељини, Република Српска, Црквено – дечији хор „Орлић“ је освојио максималних 100 бодова, добио златну медаљу и проглашен победником у категорији дечијих хорова. Такође, хор је освојио и Гран при као најбољи хор фестивала.

На фестивалу који је трајао од 8.5. – 12.5.2019. године представили су се хорови и музички ансамбли у 7 различитих категорија – мешовити хорови, мешовити камерни хорови, црквени хорови, мушки хорови, женски хорови, дечији хорови и хорови фолклорних друштава. Наступили су бројни учесници из Србије, Словеније, Републике Српске и Босне и Херцеговине.

У категорији дечијих хорова представио се и наш Црквено-дечији хор ,,Орлић“, са својим оркестром, а под диригентском палицом Јелене Павловић. Они су отпевали четири композиције – ,,Богородице Дјево“, ,,Васкршњи тропар“, ,,Канон за новорођене“ и уз свој оркестар, народну песму ,,Нишка бања“. За извођење ових песама Орлићи су добили 100 бодова, златну медаљу и проглашени су за победника фестивала.

Након такмичења Орлићи су искористили прилику да се упознају са околином Бијељине. Том приликом, обишли су манастир посвећен Светом Василију Острошком и Етно село Станишићи.

А како је изгледало наше путовање прочитајте у тексту Анђеле Ћулум, чланице нашег хора.

«Полускопљених очију, успаваног лица али опет са осмехом дочекали смо једни друге испред аутобуса. Еуфорија због путовања ширила се ваздухом. Пут испуњен песмом, молитвом и смехом је кулминирао тада када смо изашли на бину. Остављаш своју душу и свој глас да лебде у простору док ти се у глави смењују слике цркве, вашара, детета и најрадоснијег хришћанског празника – Васкрса. А потом видиш себе како играш одбојку или фудбал са другарима на трави, свираш гитару и уживаш у храни. То другарство, срећа, обасипају ти срце. У следећем моменту аплаудираш и дивиш се другим хоровима на њиховим изведбама и биваш срећан јер се твој труд и рад, уз помоћ Бога, исплатио. На крају тог дана, уснуо у аутобусу схваташ како си створио дивне успомене за цео живот.»

У име Црквено-дечијег хора захваљујемо се Управи храма Рођења Пресвете Богородице у Батајници на великој подршци и помоћи у реализацији овог путовања.