Трећа недеља по Духовима

Како каже Свети владика Николај Српски: „…Својим данашњим јеванђељем Господ Исус 0806_teodor-stratilatоткрива просте и јасне истине, који многи од нас, тако рећи, сваки дан газе ногама и невиде их; тако просте и јасне истине, да их може човек са једном једином свећом – са богоданим чистим разумом – видети и признати.

За нас је најважније да Царство Небеско не схватимо као неки апстрактан појам. Има људи који, иако верују у Бога, на Небеско Царство гледају као на апстракцију.

Такозвана научна достигнућа и такозвана земаљска блага научила су нас да гледамо скептички на оно што је у нашем животу најважније. Научили су нас да “рационално” размишљамо: “Ко зна када ће доћи Царство Небеско, а ми морамо да живимо сада, а не ко зна када!”. Мало ко је спреман да озбиљно размисли и увиди да земаљска блага, која наводно олакшавају наш земаљски живот, уствари уопште нису оно од чега се живи. Ми не решавамо оно најважније питање, питање које само што није показало своју оштрицу, само што се није болно зарило у наше срце: то је питање смрти. Када би земаљска блага могла да нас избаве од смрти, то још не би ни било тако страшно.

231824-thumb-272x456Сва ова земаљска блага и сва научна достигнућа крију у себи отров. Уз сва земаљска блага живот постаје несносан, и све тежи, упркос техници која се труди да нам га олакша. Одједном, без икаквог разлога, јавља се тута. Таква туга да напросто не знаш шта ћеш са собом.

Туга је стражар наше душе, она виче и упозорава нас на опасност: непријатељи нашега спасења угрожавају наш живот.

Царство Божије није нека далека реалност. Оно је реалност нашега времена. Нема ничега реалнијег од Царства Божијега и од њега се на земљи може живети чак и онда када више ни од чега земаљскога не може: у случајевима када нема довољно средстава за живот, када немамо успеха у послу, или у учењу. Ништа нам није тако близу као Царство Небеско, а ми чак и не схватамо колико је оно близу, јер нам је ближе од свега што нас окружује. “Царство је Божије унутра у вама”,рекао је Христос. Унутра у нама! Шта може бити ближе од тога? Не морамо никуда да идемо, треба само да га отворимо и уђемо у њега. Кључ нам је – вера у Господа нашега Исуса Христа.

 

Иконе приказане горе су: икона Светог великомученика Теодора Стратилата и икона Светог Јефрема патријарха Антиохијског који се празнују на данашњи дан.