Теодорова субота у нашој цркви

DSC_0624xУ прву суботу Великог и Часног поста, 23. 3. 2013. год. – Теодорову суботу – Свету Литургију је служио о. Ален Вукашин.

На Литургији се причестио велики број сабраних верника, који су се постом, молитвом и Светом тајном исповести припремили за Свето Причешће Телом и Крвљу Господа нашег Исуса Христа.

Прва субота Великог поста је посвећена Светом великомученику Теодору Тирону.

Свети Теодор Тирон (+306) је хришћански светитељ и великомученик.

Као регрут ступио је у војску, у пук Мармаритски, у граду Амасији (данашња Турска), када је отпочело гоњење хришћана под царевима Максимијаном и Максимином. Пошто Теодор Тирон није крио да је и он хришћанин, осуђен је и затворен у тамницу. Тамница је затворена и запечаћена јер је судија желео да остави Теодора да умре од глади. У тамници му се јавио Господ Исус Христос и охрабрио га говорећи: „Не бој се Теодоре, ја сам са тобом. Не узимај више земаљске хране и пића, јер ћеш бити у другом животу, вечном и непролазном, са мном на небесима.“ У том часу се Светом Теодору јавило мноштво анђела у тамници и цела тамница се осветлила, а стражари су видели анђеле обучене у бело и веома су се уплашили. После тога је Свети Теодор Тирон изведен из тамнице, мучен и на смрт осуђен. Бачен је у ватру. Пострадао је 306. године.

Мошти Светог Теодора Тирона се налазе у манастиру Ново Хопово на Фрушкој гори.

Ђ.О.

Фото-галерија

[nggallery id=13]