Свети Андреј Првозвани

2015-12-12-21-41-13--1120234079Српска православна црква прославља данас Светог Андреја Првозваног, првог следбеника и првог апостола Христовог, који је страдао на крсту због оданости новозаветној вери.

Према предању, Свети Андреј био је старији брат Светог апостола Петра и ученик Светог Јована Крститеља, а Јеванђеље је проповедао у Византији и Тракији, у дунавским земљама, а потом у Русији и око Црног мора, у Епиру, Грчкој и Пелопонезу, где је страдао.

Својим чудесним моћима исцелио је многе болесне, међу којима и жену царског намесника у граду Патри, коју подиже из постеље, те она прихвати хришћанску веру.

Силно се разгневио због тога намесник Етеата и нареди да се Свети Андреј разапне на крст и избоде копљима, што и би учињено. Али ни тада није одустао Свети Андреј, већ је тако рањен и измучен и са крста делио народу корисне поуке, проповедавши веру хришћанску.

Усрдно се молећи Богу, своју душу му је предао у 62. години живота. Како је за живота исцељивао убоге и болесне, тако је настављено и након његове смрти деловање његових чудесних моштију.