Света тајна јелеосвећења у Батајници

DSC_0306У Цркви Рођења Пресвете Богородице у Батајници у недељу, 30. марта 2014. године, после вечерњег богослужења са почетком у 18 часова, за многобројни сабрани верни народ служена је Света тајна јелеосвећења.

Свету тајну јелеовећења су служили протојереј-ставрофор Крсто Максић, протојереј Јевто Павловић, протојереј Жељко Кретић, јереј Страхиња Голијан, јереј Горан Цвијановић, јереј Слободан Чавка и јереј Владимир Милановић. Свештеници су после молитве помазивали сабрани народ ради оздрављења душевног и телесног. На ову свету тајну дошли су верници из Батајнице, али и из околних места у потрази за благословом Божјим у болести.

Ђорђе Остојић

This slideshow requires JavaScript.

О Светој тајни јелеосвећења

У Светој тајни јелеосвећења Бог Дух Свети, силази у помоћ када се живот човечији нађе у великој невољи и опасности од болести и немоћи. Окрепљује, снажи и лечи болесника. Циљ ове Свете тајне је опраштање грехова и повратак здравља оболелог. „Потом га нађе Исус у храму и рече му: Ето постао си здрав, више не гријеши, да ти се што горе не догоди“. (Јн. 5, 14). Ова Света тајна је установљена и у живот Цркве уведена од стране Светих Апостола. „И демоне изгоњаху и помазиваху уљем многе болеснике, и исцељиваху“. (Мк. 6, 13)

Света тајна јелеосвећења састоји се из молитава свештеника и помазивања болесника освећеним уљем, кроз које делује Божија благодат за оздрављење болесника, a болест овде подразумева обољење душе или тела.

Божија благодат у овој Светој тајни лечи тело од његове немоћи и чисти душу од њених грехова.

Ова Света тајна се врши у Цркви од Христовог времена. По заповести Христовој апостоли су ишли да проповедају Јеванђеље, и међу другим људима и „помазивали јелејем многе болеснике и лечили их“ (Мк. 6, 13). Вршење ове Свете тајне пренесено је на епископе и свештенике заповешћу апостола. Свети апостол Јаков пише сасвим јасно: „Болује ли ко међу вама, нека дозове старешине црквене, те нека читају молитву над њим и нека га помажу уљем у име Господње. И молитва вере помоћи ће болеснику, и подигнуће га Господ, и ако је грех учинио опростиће му се“ (Јк. 5, 14-15)

Света тајна јелеосвећења врши се, не само над тешким болесницима и онима који умиру, него се ова чудотворна Света тајна врши и над онима који су лакше болесни.