Сабор Светог aрхангела Гаврила

sv.arhangel GavriloСматра се да се овај анђео јавио с неба Христу Спаситељу пред Његово добровољно страдање када се oн молио у Гетсиманском Врту, пошто име Гаврил значи: крепост Божија. Јавивши Му се, дакле, Гаврил га је крепио, пошто поред других својих служења има и то – да крепи оне који су у подвизима, а Господ се наш тада подвизавао у усрдној молитви.

Овај анђео јави се мироносицама седећи на камену гроба и објављујући им Христово васкрсење из гроба: јер он,  који је био благовесник зачећа и рођења Господња, показа се благовесником и васкрсења Његова. Он се јави и  Пречистој Дјеви Богородици када се она топло мољаше на Гори Маслинској, обавести је да се приближило њено чесно  успење и са земље на небо пресељење, и даде јој светлу гранчицу рајску.

Сећајући се ових многократних јављања његових у Старом и Новом Завету и знајући његово непрестано посредовање пред  Богом за род хришћански, света Црква му сада прирећује саборно празновање, да би људи Божји с усрђем свагда и пламено прибегавали к заштити и помоћи толиког заступника и добротвора рода људског, и његовим молитвама добијали отпуштење грехова од Христа Господа Спаса нашега.