Посланица Цариградског Патријарха Вартоломеја на почетку Великог поста

vartolomej_patrijarh_016По милости Божјој, Архиепископ Константинопоља – Новога Рима и Васељенски Патријарх

+ ВАРТОЛОМЕЈ

 

Свој пуноћи Цркве, благодат и мир од Спаса и Господа нашега Исуса Христа, а од нас молитва, благослов и опроштај.

 

Вољена браћо и сестре, чеда у Господу,

Свети Оци, који су у свему устројили ваљани поредак, одредили су и време испосничке дисциплине и духовног прочишћења у трајању од 40 дана пре великог празника Васкрсења Господњег. Ово испосничко правило представља ограничавање у исхрани путем поста, али нарочито – уздржавање од зла. Свети химнописац посебно истиче да прави и ваљани начин држања поста за Бога је уздржавање од лоших дела, контролисање онога што се казује, избегавање мржње, одбацивање злих мисли, у које спадају оговарања, преваре и вређања ближњега, неговање правичности, ослобађање од страствених мисли, усрдно исповедање, чишћење савести, „од чега ништа не може бити теже“, уздржавање од „душепогубних страсти, од зависти и мржње, заиста од сваког прегрешења“, избегавање „изопачености ума“, признање грехова. Јер „Судија је близу, пред вратима“, и он испитује срце и ум, пошто је „свуда присутан и испуњава све ствари“ (Велики канон Светог Андреја Критског).

Сврха телесног подвизавања је очишћење ума и његово усредсређивање на љубав Господа нашег и Бога, Исуса Христа, као и на љубав људских бића, што представља доказ да смо ученици Онога ко их воли. Ова љубав мора бити делотворна, што захтева с наше стране одређено жртвовање за њих. Љубав која не нуди неопходна материјална средства и духовна добра онима које волимо, само је празна реч. То је посебно истина у овом нашем времену моралне и финансијске кризе, када неки од нас који могу, имају обавезу да пружају помоћ сваком човеку с радошћу, љубављу и уважавањем. Само онда ће наша радост бити потпуна у Васкрсењу Господњем ако је и наша помоћ најмањима од Његове браће, нашој браћи и сестрама, потпуна. Према блаженим речима Светог Василија Великог, „човек који љуби ближњега свога као самога себе, не поседује више него његов ближњи … па ипак, колико год си богатији, утолико мање волиш (Беседа богатима, ПГ 31.281Б).

Нажалост, свет верује да срећа проистиче из стицања и поседовања богатства, стицања славе, положаја и постизања других задовољстава. „Нема ништа горе него када једна особа не зна како да воли.“ И „када угледаш неког коме је потребно физичко и духовно исцељење, немој себи говорити: Питам се зашто ову особу није неко други исцелио. Једноставно, исцели ту особу од његове или њене болести, и немој тражити да окривљујеш друге. Ако помажеш ту особу речима твог учења, као светим уљем, ако исцељујеш ту особу твојом благом природом, ако обнављаш здравље те особе стрпљиво, онда ће та особа постати твоје највеће благо.“ (Види: Свети Златоуст, Беседа 27 на Коринћанима 2 и Беседа 8, ПГ 61.586–587 и PG 48.932–933). Општеприхваћено друштвено схватање, чему се младе генерације уче као најнапреднијем начину живота, има на уму похлепу и шкртост. Међутим, када такве идеје превладају, оне изазивају друштвене немире и, на крају, штете и онима који су стекли огромно богатство на рачун других. Неизбежни друштвени јаз између богатих и сиромашних мора се превазилазити великодушним давањем оних који имају онима који немају, као што нас Господ учи: „Који има две хаљине, нека да једну ономе који нема“ (Лука 3,11). Тако, када радимо на изједначењу са свим нашим ближњима, а нарочито са слабима, проживећемо период Часног и Великог поста на честан начин и примити Христов благослов.

Током ове године, коју смо прогласили „Годином свеопште солидарности“, посебно у светлу озбиљне финансијске кризе у нашем свету, морамо пројављивати све веће старање за ближње и пружати утеху својој браћи и сестрама лишеним најелементарнијих животних средстава.

На тај начин ући ћемо скрушено у „пучину врлина која нам предстоји“, и у духовном напредовању „уживаћемо у малој лепти“, „примићемо заслужену плату“ и испуњени радошћу, славићемо Свето Васкрсење Господа нашег којим је „живот истински усмерен“. Благодат Његова и изобилно милосрђе били са свима вама!

Часни и Велики пост 2013. године

Ваш смерни молитељ пред Господом

+ Вартоломеј Константинопољски

Извор: Васељенска Патријаршија