Помоћ поплављенима у Републици Српској

DSC_0220Страдалим Србима у недавно поплављеним подручјима међу првима притекла је у помоћ Српска Православна Црква са свим својим расположивим кадровима, тако да смо организовали наше вернике у Батајници при Храму Рођења Пресвете Богородице, који су скоро даноноћно дежурали и примали помоћ намењену свим грађанима наше државе Србије.

На дан Светог оца Николаја 22/9. маја формирали смо један мали кризни штаб који је ујутро од 7 сати па све до касно у ноћ примао помоћ коју су несебично наши верници и грађани Батајнице доносили у великим количина. Наша сарадња била је усмерена на градску општину Земун која је врло лепо организовала у сарадњи са Црвеним крстом града Београда даљу дистрибуцију помоћи, међу којом је подељено најугроженијима и оно што смо ми сакупили. У просторијама нашег светосавског дома сакупљено је девет продужених комбија за Земун, а два камиона и два комбија смо упутили у касарну Аеродрома у Батајници. Посебно смо дужни захвалити се нашој војсци, на челу са генералом Предрагом Бандићем, који су нашу испоручену помоћ преносили хеликоптерима у најугроженија и најудаљенија места.

Како у сакупљању помоћи тако и у дистрибуцији исте активно су учествовали волонтери и то:

Вуковић Никола

Трифуновић Душан

Митровић Андријана

Новаковић Никола

Новаковић Марко

Грујић Чедомир

Грујић Јелена

Грујић Марина

Ковачевић Филип

Лакић Лана

Добричић Мирјана

Малешевић Милица

Панић Ина

Грујић Невенка

Ђокић Марко, Баришић Дијана, Баришић Давид, Ристић Павле, Гуглета Сара, Чабрило Катарина, Чабрило Миланка, Добричић Јека, Павковић Исидора, Баришић Елена, Ђурић Бојан, Ђурић Александар, Ђурић Марија, Суботић Атина, Васиљевић Андреа, Васиљевић Сташа, Бојковић Душан, Црномарковић Марко, Рађен Никола, Бартуловић Ивана, Остојић Ђорђе, Стојковић Стана, Перовић Милан, Мирчић Марко, Врачар Мирко, Јовичић Марија, Живковић Данијела, Јочовић Михајло.

У четвртак, 5. јуна 2014. године, испоручили смо један део хуманитарне помоћи тј. око 2000 кг конзервиране хране, хране за бебе, пелене за децу и одрасле, санитарна и козметичка средства, обућу и одећу, и све то предали страдалом нашем српском народу у општини Бијељина тј. српском народу у насељу Нова Јања, све под покровитељством наше свете Цркве. Помоћ смо уручили архијерејском намеснику угљевичко-јањском и јањском пароху протојереју-ставрофору Драгану Пејчићу и господину Славку Новаковићу, председнику кризног штаба насеља Нова Јања. Заједно са свештеником о. Споменком Грујићем помоћ су уручили Никола Вуковић и Душан Трифуновић.

Овом приликом сакупили смо новца у износу од 230 евра и купили подне плочице ратном војном инвалиду Анђелку Ђекићу, оцу нашег ученика Богословије Светог Василија Острошког у Србињу.

Посебно се захваљујемо на сарадњи градској општини Земун, Црвеном крсту Земун, господину Драшку и госпођи Љубици Шкрбић из фирме Гранкомерц из Батајнице који су обезбедили превоз наше помоћи у Републику Српску и господину Милану Цвитковцу који је помоћ превезао до Бијељине и лично истоварао са тамошњим добро организованим кризним штабом.

„Овакву љубазност и трпезу љубави која нам је припремљена“, рече један од волонтера, „нисам никада доживео.“ Све то говори о нама Србима великога срца.

Хвала свим нашим парохијанима и нека вам милостиви Господ, Пресвета Богородица и Свети кнез Лазар узврате стоструко и свакако на добро вама и вашим честитим породицама на љубави коју сте показали према своме српском роду и поверењу према нама који заједно са вама све ово учинисмо.

Протојереј Споменко Грујић

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.