Недеља 23. по Духовима

У недељу, 11. новембра 2012. године (23. недеља по Духовима), Свету Литургију је у Цркви Рођења Пресвете Богородице у Батајници служио протојереј Јевто Павловић уз саслужење јереја Алена Вукашина. На данашњи дан Православна Црква прославља Светог Аврамија Затворника и Свету Анастасију Римљанку.

Свету Литургију је улепшало појање Дечјег хора, којим руководи вероучитељка Жељка Павловић. Деца су показала своје почетне кораке упознавања са црквеним литургијским појањем, које изучавају на веронаучној секцији у школи.

На Литургији је прочитан одељак из Посланице Св. апостола Павла Ефесцима (Еф 2, 4-10) о спасењу благодаћу у Христу где Апостол поручује да је спасење дар Божији људима, а не заслуга за добра дела наша „да се не би ко хвалисао“.

У својој беседи на крају богослужења протојереј Јевто Павловић је протумачио сабраном Народу Божијем прочитани одељак из Јеванђеља по Луки (Лк 8, 26-39) у коме се говори о чуду са гадаринским бесомучником. Отац Јевто је објаснио због чега неко постаје ђавоиман и додао да „човек због греха страда и постаје обиталиште Сатане“ и поручио да „демони немају власт над човеком“. На крају беседе свештеник је нагласио да је Бог тај који из љубави спасава човека.

После учешћа и причешћа на Светој Евхаристији сабрани народ се укрепио у Парохијском дому.

За следећу недељу (18. 11. 2012) верници су позвани да учествују после Свете Литургије у акцији добровољног давања крви коју организује Управа храма и Земунски завод за трансфузију крви.

[nggallery id=3]