Годишњи парастос малој Милици Ракић

1-DSC_0415На Батајничком гробљу, у уторак 16. априла 2013, Владика Василије је служио годишњи парастос невино пострадалој Милици Ракић.
Мала Милица (9. 1. 1996) је трагично пострадала пре четрнаест година, 17. априла 1999, у свом дому у Батајници од бомбе НАТО агресора за време бомбардовања Србије.

Парастос је служио Епископ сремски Г. Василије уз саслужење свештеника из Батајнице и Бусија. Парастосу су присуствовали, поред породице, родбине и пријатеља мале Милице, представници општинских власти на челу са председником општине Земун г. Браниславом Пространом, те представници политичких партија и вероучитељи из Батајнице.

Његово Преосвештенство Г. Василије се после парастоса беседом обратио сабраном народу и поручио да Црква неће заборавити страдање мале Милице Ракић, већ ће је увек помињати у својим молитвама и мољењима и додао да је вера Цркве вера у васкрсење. Владика Василије је, цитирајући Св. Апостола Павла, рекао да ми хришћани имамо наду у васкрсење, „јер ако верујемо да Исус умре и васкрсе, тако ће Бог и оне који су уснули у Исусу довести с Њим“ (1 Сол. 4, 14). Владика је још поручио сабранима да је слобода вере велика заоставштина Миланског едикта Св. цара Константина, поготово у времену када прослављамо 1700 година од проглашења Едикта.

Ђ.О.

[nggallery id=18]