Боготражитељски пут Клауса Кенета

Клаус Кенет

Клаус Кенет

Немачки православни публициста господин Клаус Кенет одржао је у недељу 28. октобра 2012. године веома надахнуто предавање у препуној Парохијској сали Цркве Рођења Пресвете Богородице у Батајници. Тема предавања је била „Мој пут ка вери“, у коме је г. Кенет говорио о свом боготражитељском животном искуству и упознавању са Православљем, које је описано у његовој новообјављеној на српском језику књизи „Кроз њиве глади до Хлеба живота“. Књигу је издала „Светигора“, а промовисана је на овогодишњем београдском Сајму књига.

Присутни народ је са великим интересовањем и са пуно пажње пратио излагање аутора књиге о његовом животу и трагању за Истином и Љубављу. Клаус Кенет рођен као римокатолик у Чехословачкој. Своју духовну потрагу је започео практикујући трансценденталну медитацију, интересује се за окултизам и магију, упознаје се са јогом, хиндуистичком религијом, будизмом. Живећи у Калкути упознаје Мајку Терезу и по први пут животу, како је г. Кенет нагласио, осећа мајчинску љубав. Упознајући старца Софронија Сахарова 1983 године упознаје и сву лепоту Православне Цркве. Овај сусрет је значајно променио његов живот и Клаус 1986. постаје православни хришћанин.

Аутор је слушаоцима пренео своје одушевљење православном литургијом и нагласио колико је њему, као и сваком православном хришћанину Свето причешће битно у животу и рекао да је редовно причешћивање сусрет са Живим Богом и Његовом неизмерном љубављу, коју је он тражио још од свој детињства.

Након предавања присутни су Клаусу Кенету постављали питања, на која је он дао врло занимљиве и искрене одговоре на одушевљење свих присутних, који су његово излагање пропратили громогласним аплаузима.

Слушаоцима је било веома занимљиво пратити предавање господина Кенета, његов динамичан стил излагања праћен бројним пошалицама.

Ђорђе Остојић

[nggallery id=1]