Богородичник – Недеља 27. по Духовима 2012. год.

Свети владика Николај Велимировић: О ЕВРОПИ

(КРОЗ ТАМНИЧКИ ПРОЗОР, БЕСЕДА 44) 

Благо народу чији се владар одушевљава Богом и хвали Бога и пева Богу! Његов народ поштоваће истог Бога и свога владара волети као мудра и добра. Цар Давид певао је уз харфу: Да хвали душа моја Господа! Свако диханије нека хвали Господа!. И гледајући величанство Божје он је за себе говорио: Ја сам црв, а не човјек! Зато је Давидов народ Бога поштовао, а Давида волео.
У старо време римски ћесари гонили су народ да њих сматра за богове. Због тога народ није знао за једног Бога, а своје глупе ћесаре, нити је поштовао као богове, нити је волео као људе. Тако је одувек било, кад год су надмени и уображени људи захтевали да им људи одају божанску част, људи су им одрицали и човечанску част. И кад су надувени мехури прсли и спљоштили се, људи су им се насмејали. Самозвани и лажни богови одувек су били и лажни људи. А када се јавио један прави Бог на земљи у човечјем облику, Он је смерно ходио и свима служио. Није се истурио био у престолу па захтевао да људи пред њим падају и љубе му папуче, него се сам сагињао да подигне узете, да исправи погрбљене, да васкрсне умрле, да извуче овцу из трња, да дигне динар из прашине, да опере ноге слугама својим. Зато му се сва васиона клања са страхопоштовањем и љубављу. Како ви судите о Европи? Африка и Азија називају Европејце белим демонима, према томе, они би могли Европу назвати Бела Демонија. Назвали би је бела због боје коже, а демонија због црнине душе. Јер се Европа одрекла јединога правога Бога и заузела престо и став римских ћесара. И као римски ћесари пре пропаст Рима објавила је свим народима на земљи, да се свак може клањати својим боговима како зна и уме, Европа ће то толерисати, али да се сви морају клањати њој као врховном божанству, било под именом Европе, било под именом културе.
Тако се, браћо моја, у наше дане повампирио сатански Рим, онај Рим пре цара Константина, који је огњем и мачем гонио Хришћане и спречавао Христа да пређе у Европу. Само што је Бела Демонија пала у тежу болест него пагански Рим. Јер, ако је пагански Рим био мучен од једног демона, Бела Демонија бива мучена још од седам злих духова, љућих од оног римског демона. Ево, дакле, почетка новог паганског Рима, ево и новог мучеништва Хришћанства. Будите спремни на мучење од стране Беле Демоније за Христа.
Нова паганска Европа не хвали се ни једним божанством иза себе. Она се хвали само собом, својом памећу, својим богатством, својом силом. Надувани мехур тек што није прсао, на смех Африке и Азије; сазрео чир који тек што није провалио да својим смрадом испуни сву васиону. То вам је садашња антихришћанска Европа, Бела Демонија.
Европа живи у зачараном кругу проналазака. Ко изиђе са неким новим проналаском, тај се оглашава за генија. Ко пак описује туђе проналаске, тај се оглашава за доктора науке. Проналасци су европски многобројни, скоро безбројни. Но, ни један од тих проналазака не чини човека бољим, поштенијим, просвећенијим. Европа за последњих хиљаду година није се јавила ни са једним јединим проналаском у области чисто духовној и моралној, но само у области материјалној. Проналасци европски довели су човечанство на обронак пропасти, довели су га у духовни мрак и мрачну квареж, каква се не памти у историји Хришћанства. Јер, све своје проналаске Европа је уперила против Христа; да ли по своме сопственом кривоумљу или по наговору Јевреја, не знамо.
Кад је пронађен телескоп, за посматрање удаљених звезда, научници европски протумачили су то на штету Јеванђеља Христова.
Кад је пронађен микроскоп, опет смех над Христом.
Кад је пронађена железница, парна фабрика, телеграфија и телефон, сав је ваздух брујао од самохвалисања европског на рачун Бога и Христа Његовога.
Кад су људи пронашли машине за пливање под водом, за летење у ваздуху, за разговор на великој даљини, тада се Европи Христос учинио тако непотребан и несавремен као мумије египатске.
Међутим, све своје проналаске у току последњих двадесет година Европа је употребила на своје самоубиство у светским ратовима, на злочин, на мржњу, на рушење, на превару, на изнуђивање, на срамоћење народних светиња и светих обичаја, на лажи, непоштења, разврате и безбоштва по целом свету. Но, Европа, у ствари није никога преварила до саму себе. Нехришћански народи увидели су шта је Европа, шта она носи и шта она хоће, зато су је и назвали Бела Демонија.
Чуј, шта цар Давид каже: Једни се хвале коњима, а други колесницама, а ми се хвалимо именом Господа Бога својега. Они хвалисавци ће задремати на јастуцима своје лажне славе, а ми ћемо се дићи и усправити. Апостол Павле, пак још јаче виче: Шта ли имаш што нијеси примио? А ако си примио, што се хвалиш као да нијеси примио (Кор. 4,7)? Знај, да су и сви проналасци пронађени на имању Божјем пред очима Божјим. И научи се стиду и поштењу. Амин.

Света Литургија у децембру месецу биће служена

2. 12. 2012 — недеља у 9:00 часова

4. 12. 2012 — уторак у 9:00 часова (Ваведење)

8. 12. 2012 — субота у 8:00 часова

9. 12. 2012 — недеља у 9:00 часова

15. 12. 2012 — субота у 8:00 часова

16. 12. 2012 — недеља у 9:00 часова

19. 12. 2012 — среда у 9:00 часова (Никољдан)

22. 12. 2012 — субота у 8:00 часова

23. 12. 2012 — недеља у 9:00 часова (Детинци)

29. 12. 2012 — субота у 8:00 часова

30. 12. 2012 — недеља у 9:00 часова (Материце)

Препоручујемо нашим верницима да на Свету тајну исповести долазе уочи Свете Литургије, после вечерњег богослужења, а не за време Свете Литургије.